2017-01-10

OFF

Egy idézet kapcsán.

   Az egyik kedves vívókollega blogján ma jelent meg az alábbi idézet. "....a magyar kultúrát, észjárást és világszemléletet a parasztság őrizte csak meg, de közben elmaradt európai műveltsége. A gimnáziumokban, főiskolákon, egytemeken tanuló ifjúság teljesen a germán kultúra vonzásába került és így a középosztály elszakadt a néptől, gyökértelen értelmiséget alkot...” (Karácsony Sándor)

   Olvasgattam, ízlelgettem, nem igazán tetszett, ugyanakkor kíváncsívá tett. Rákerestem a következő részletre: "a magyar kultúrát, észjárást és világszemléletet a parasztság őrizte csak..." Csak barantás honlapokat találtam, meg Andrásfalvy Bertalan könyvét, a 2013-ban megjelent A magyarságkép torzulásai a világban és bennünk c. művet. Innen származik az „idézet”, amiben Andrásfalvy összegzi Karácsony Sándor gondolatait. (Elképzelhető, hogy több műből.)

Pontos idézet:
A Debrecenhez kötődő Karácsony Sándor pedagógiai munkáiban kifejti, hogy a népi kultúra a XVI-XVII. században megdermedt, a magyar kultúrát, észjárást és világszemléletet a parasztság őrizte csak meg, de közben elmaradt európai műveltsége. A gimnáziumokban, főiskolákon, egytemeken tanuló ifjúság teljesen a germán kultúra vonzásába került és így a középosztály elszakadt a néptől, gyökértelen értelmiséget alkot.” (83. o.)

Ebből csonkolódott az „idézet”. Kíváncsi lennék Karácsony eredeti megfogalmazására.

U.i.:
Nem kevésbé érdekes a folytatás, ahol gróf Révay József fejti ki a parasztsággal kapcsolatos gondolatait.

No comments:

Post a Comment