2015-02-16

Árak anno...

Árak a múlt század 20-30-as éveiből.

Bay Béla Gerentsérről:
"Mennyit kért a magántanítványoktól?
- Egy hónapra húsz pengőt fizettem. (Csak úgy hasonlításképpen a Spolarits sörözőben ebben az időben egy flekken káposztás cikával, vargabélessel és egy pohár sörrel egy pengő volt.) A Gerentsér-terembe bárki lejárhatott, bárki fizethette a leckéért járó díjat, de az egyáltalán nem volt biztos, hogy maga Gerentsér iskolázott vele
."

"De, míg Gerentsérnél, ahol egyetemi hallgatók meg kisemberek párbajoztak, ez fejenként 20-20 pengőbe került, addig Santellinél 100-100 pengő volt a taksa, ezen felül meg kellett téríteni az elhasznált kardokat, fizetni a teremszolgát, a segédmestert, az orvost, s ha a maestro készítette fel a párbajozót, az is 100-200 pengőbe került. De hát Santellinél nem a kispénzűek párbajoztak."

Páston és páston kívül. Bp., 1979

Elek Ilona és Margit az akkori árakról:
"Egy penge ára beszereléssel, amit a sportüzletben végeztek, 2,40 penge. Sok pénz volt ez annak idején. Nem kevesebb mint egy ebédmenü ára, bármely drága Duna-parti étteremben... Egy krómtalpú vívócipő 40 pengőbe került. A gépesítés és fémpást bevezetése előtt pedig senki sem vívott tornacipőben, az edzők a lábtartás miatt ellenezték is."

Így vívtunk mi. Bp., 1968

No comments:

Post a Comment